Rekrutacja w restauracji – podstawowy savoir vivre

Coraz częściej zdarza się, że rekrutacja nie odbywa się na terenie firmy. Poszukiwani specjaliści są zapraszani na kawę lub obiad, by w przyjemnych warunkach omówić ewentualne warunki współpracy. Dzięki temu, rekrutacja ma formę biznesowego spotkania a nie wywiadu czy przesłuchania. Jak się w restauracji zachować by nie przynieść sobie wstydu? Kilka podstaw dla początkujących.

Ułożenie sztućców i talerzy na stole znajdziecie na poniższych infografikach:

Spotkanie nieformalne

Informal Dining Setting
Explore more infographics like this one on the web’s largest information design community – Visually.

Spotkanie formalne lub przyjęcie)

Formal Dining Setting
Explore more infographics like this one on the web’s largest information design community – Visually.

Co zrobić z serwetką?

Tomasz Orłowski w „Protokole dyplomatycznym” zaleca, by serwetkę położyć na kolanach kiedy kelner już odbierze zamówienie – koniecznie lewą stroną. W ten sposob,kiedy będziemy oszuszać usta przed łykiem wody lub wina (by na kieliszku nie został tłusty ślad) dotkniemy ust prawą stroną serwetki. Serwetkę – wstając np. do toalety – odkładamy na siedzenie za siebie (lewą stroną na siedzenie) a kiedy skończymy posiłek, odkładamy ją na prawą stronę talerza.

Czego nie robić z serwetką:

Łyżkę po zjedzeniu zupy odkładamy na talerz leżący pod talerzem na zupę. Łyżeczkę od kawy – na spodek. Nie zostawiamy łyżki w talerzu czy filiżance.

Doskonała bazę wiedzy znajdziecie na stronie savoir-vivre.com.pl

fot.:sxc.hu