Osobliwe zawody – tester piwa
Lubicie piwo? Polska nie jest krajem, w którym wypija się piwa najwięcej, ale też nie unikamy tego złocistego trunku. Dla wielu Polaków praca polegająca na codziennym testowaniu piwa to praca marzeń (bo dla wielu to codzienność – tyle, że im za to nie płacą, a wybór piwa ogranicza się do tego, co aktualnie jest „na promocji”). Zawód testera piwa jednak istnieje.
I to w nie jednym browarze. Na czym ta praca polega? Czy na tym, by już o 11.00 być lekko wstawionym? Wprost przeciwnie (choć pewnie zdrowa wątroba do tej pracy nie zaszkodzi). Elizabeth Belden – jedna z testerek piwa z wykształcenia jest biologiem. Jej praca polega na codziennym sprawdzaniu próbek piwa i organoleptycznej ocenie każdej kolejnej partii. Podczas produkcji piwa (na masową skalę), wykorzystuje się ponad 1000 składników (a nie bez znaczenia jest również długość procesów i jakość pojemników w których przechowywane są składniki) – dlatego jest wiele możliwości by coś poszło nie tak. Elizabeth razem z innymi testerami z browaru potrafi wyczuć subtelne zmiany smaku i ocenić czy piwo się nadaje do butelkowania, a jeśli nie, to co mogło pójść nie tak.
Co powiedzieli rodzice Elizabeth kiedy dowiedzieli się, że ich córka, absolwentka biologii będzie zawodowo za pieniądze piła piwo? – „tylko nie mów babci”. No, moja by też pewnie tego nie zrozumiała – a wasza?