Nowy zawód – projektant jedzenia (food design)
W Poznańskim oddziale Wyższej Szkoły Psychologii Społecznej otworzono nowy innowacyjny kierunek studiów podyplomowych – Food Design. Czyżby nowy pomysł na ciekawy zawód dla łasucha?
Food design można bezpośrednio przetłumaczyć jako projektowanie żywności. Nie tylko jednak o wymyślanie kształtów czy smaków nowych produktów na studiach chodzi. Absolwenci kierunku, mają zostać kompleksowo wyposażeni w wiedzę i narzędzia, które pozwolą im projektować i wdrażać na rynku nowe produkty dla branży spożywczej. Są więc zajęcia z wiedzy o konsumencie, prowadzenia badań marketingowych, technologii żywności, przebiegu procesu projektowego. Całość ma przygotować absolwentów do tego, by mogli wymyślać i włączać w produkcję nowe artykuły spożywcze, które następnie znajdą uznanie w oczach konsumentów.
Studia kierowane są zarówno do osób które już pracują w spożywce, jak i tych, które dopiero chcą się w ta branżę wbić. Studia trwają dwa semestry, a czesne wynosi 6900 zł (+ 300 zł wpisowego). Trochę sporo, ale autorzy kursu zapewniają, ze przygotowują do zawodu kompleksowo – może zatem to dobry pomysł na karierę? Jak na razie food designerów na rynku na pewno nie ma wielu.