Pracujesz po godzinach? Uważaj na „nadmierne spożycie”
Praca w nadmiarze szkodzi. I to nie tylko na serce i nerwy, ale również może owocować zbyt częstym (i głębokim) zaglądaniem do kieliszka.
Szeroko zakrojone badania przeprowadzone w Finlandii i obejmujące ponad 300.000 osób z 14 krajów ujawniły, że osoby, które pracują dłużej niż 40 godzin tygodniowo, częściej nadużywają alkoholu. Praca 49-54 godzin tygodniowo to 13% większe spożycie alkoholu niż w grupie osób pracujących mniej. Ci, którzy pracują powyżej 55 godzin, piją o 12% więcej. W praktyce przekłada się to na około 21 porcji alkoholu u mężczyzn i 14 u kobiet (średnio).
Z czego wynika to większe spożycie alkoholu? Naukowcy twierdzą, że jest to wynik napięcia i odczuwanego przez przepracowaną osobę stresu. Jest to jej sposób na radzenie sobie z nim a także stosowanie alkoholu, jako lekarstwa na zasypianie, z którym przepracowane osoby mają kłopot.