Ile zarabia się w hotelarstwie?
Czy branża związana z turystyką, gastronomią i hotelarstwem to dobry pomysł na rozwój kariery? Jakich stawek można się spodziewać? Jak opłacalne jest pięcie się po kolejnych szczeblach i uzyskiwanie awansów?
Gastronomia i hotelarstwo to branża w Polsce mocno zróżnicowana. Z jednej strony mamy do czynienia z wielkimi sieciami i franczyzami, z drugiej z małymi ośrodkami działającymi bardzo lokalnie. To powoduje duże dysproporcje zarówno w zakresie zarobków w poszczególnych rejonach jak i w ramach określonej grupy zawodów. Najlepiej zarabia się w hotelarstwie – zwłaszcza w sieciach zagranicznych ośrodków hotelowych. Najtrudniej o dobre zarobki w gastronomii, gdzie nadal znacznie częściej spotkamy umowy zlecenia zamiast umów o pracę.
Najbardziej poszukiwanym obecnie specjalistą w zakresie branży hotelarskiej są Sales Managerowie – osoby odpowiedzialne za sprzedaż oferty turystycznej firmom i klientom indywidualnym. W gastronomii coraz większą estymą cieszą się profesjonalni barmani i sommelierzy.
Ile można zarobić? Wg raportu Hays.pl 2016:
- Kierownik restauracji zarabia między 4 500 – 13 000 zł (najczęstsze wynagrodzenie jest rzędu 9 000 zł – oczywiście są to stawki brutto, wraz z dodatkami);
- Szef kuchni – 5 000 – 15 000 zł (najczęstsze wynagrodzenie 9 000 zł);
- Kierownik gastronomii w hotelu – 5 000 – 10 000 zł (najczęściej 7 000 zł);
- Kierownik sprzedaży w hotelu – 4 500 – 8 000 zł (najczęściej 5 000 zł);
- Dyrektor sprzedaży w hotelu – 8000 – 20 000 zł (najczęściej 15 000 zł);
- Dyrektor hotelu – 8000 zł – 25 000 zł (najczęściej 12 000 zł).