Jesteś zmęczona? Może brak ci żelaza?
Ospałość, senność, zmęczenie i problemy z koncentracją mimo braku zwiększenia obowiązków w pracy? Jeśli jesteś kobietą, to być może przyczyną pogorszenia się samopoczucia jest brak żelaza?
Kobiety są znacznie bardziej niż mężczyźni narażone na utratę żelaza z organizmu – wynika to z biologii kobiety (podczas menstruacji traci się spore ilości żelaza). Niedobór tego mikroelementu wywołuje zaś objawy chronicznego zmęczenia. Naukowcy ze Szwajcarii przeprowadzili eksperyment kliniczny, w którym kobietom skarżącym się na nadmierne zmęczenie organizmu bez wyraźnych i jasnych przyczyn tego stanu rzeczy podawali 80 mg żelaza dziennie. Po 12 tygodniach przyjmowania mikroelementu okazało się, że wskaźniki zmęczenia spadły aż o połowę w porównaniu z grupą kontrolną, która przyjmowała placebo.
Żelazo, poza formą suplementu diety można przyjmować również w pożywieniu. Jeśli zatem odczuwasz większe zmęczenie wzbogać swoją dietę głównie o mięso czerwone. Szczególnie cenne są podroby. Żelazo występuje również w warzywach (szczególnie zielonych – brokuły, szczaw, botwinka, szpinak, brukselka). Niestety, w warzywach występuje odmiana żelaza niehemowego, która jest ciężko wchłaniana przez organizm i w efekcie jedynie niewielka ilość żelaza znajdująca się w nich zostanie w organizmie (około 25%). Dzienne zapotrzebowanie na żelazo to u kobiet około 18 mg na dobę – zjeść go jednak trzeba 3-4 razy więcej, by odpowiednia ilość została w organizmie.