Zostań specjalistą od wina! Enologia w Polsce
W Krakowie, być może, uruchomione zostaną pierwsze w Polsce studia dla osób które chcą profesjonalnie znać się na winie. Enologia ruszy, o ile znajdą się chętni do studiowania.
Kierunek „enologia” ma powstać na Uniwersytecie Jagiellońskim, na Wydziale Farmacji. Do tej pory, w Polsce enologii studiować się nie dało, bo nie było gdzie. Można oczywiście zostać sommelierem, czyli specjalistą od doboru i podawania wina, enolog jednak zna się przede wszystkim na uprawie winorośli i procesie jego produkcji, zatem jest to dość specyficzny kierunek, dający zdecydowanie specjalistyczną wiedzę.
Enologia będzie kierunkiem zaocznym, dwusemetralnym. Studenci będą mieli okazję zdobyć zarówno teoretyczną, jak i praktyczną wiedzę, a zajęcia praktyczne będą odbywać się w winiarni w Łazach.
Co można robić po enologii? Przede wszystkim pracować w winnicy oraz przy produkcji wina (w charakterze technologa). W Polsce nie mamy wprawdzie tradycji winiarskich, ale miejsc w których z powodzeniem można uprawiać niektóre gatunki winorośli jest sporo. W 2008 roku, winnice zajmowały łącznie około 300 hektarów, ale ich ilość stale się zwiększa.
Enologia to kierunek doskonały nie tylko dla miłośników wina, ale również dla osób, które chciałyby w przyszłości rozpocząć własny biznes związany z prowadzeniem winnicy. Czy studia ruszą (od lutego 2012 roku) dowiemy się jednak dopiero w okolicach stycznia – potrzebnych jest 15 osób, by kierunek ruszył. Jacyś chętni?