Masz agresywnego kierownika? Miej w pogotowiu czekoladki
Szybkie dostarczenie do organizmu glukozy owocuje zmniejszeniem reakcji agresywnych u osób, które łatwo tracą kontrolę nad swoim zachowaniem, dlatego też zawsze warto mieć w pogotowiu czekoladkę, którą poczęstujemy kierownika zanim powiemy mu o naszej wpadce zawodowej.
Ludzie z którymi współpracujemy są różni i choć osoby na stanowiskach kierowniczych powinny umieć kontrolować swoje emocje, nie działać pod ich wpływem, a już na pewno nie prezentować reakcji agresywnych, to jednak często zdarza się, że kierownik nie jest w stanie powstrzymać swoich agresywnych impulsów – zwłaszcza jeśli jest na nie podatny.
W „Journal of Experimental Social Psychology”, australijscy naukowcy opublikowali badanie, w którym sprawdzano, jak na pobudzenie agresji działa glukoza. 80 studentom, którym najpierw zbadano naturalny poziom agresji podawano napój z glukozą (grupie kontrolnej ze słodzikiem), a następnie sprawdzano, jak w sytuacji wzbudzenia agresywnego impulsu, zareagują. Okazało się, że osoby o naturalnie wysokich skłonnościach do zachowań agresywnych, po przyjęciu glukozy reagowali znacznie łagodniej niż ci studenci, którym podano słodzik. Wniosek jest prosty – jeśli Twój przełożony często wpada w gniew, zawsze miej w pogotowiu bombonierkę.