Jedzenie z vendingu – o czym marzą pracownicy?
Czy w waszych biurach – głównie korporacjach – znajdują się automaty vendingowe? W większych biurowcach nietrudno je znaleźć. W Polsce najczęściej są to automaty z kawą, zimnymi napojami i – nieco rzadziej – batonikami. Tymczasem pracownikom marzyłyby się nieco bardziej „odjechane” produkty.
Z raportu, który przedstawiła ostatnio agencja badawcza Packaged Facts wynika, że na rynku Amerykańskim gusta pracowników w kontekście tego, co powinno znaleźć się w automatach vendingowych w firmach mocno się zmieniły. Pracownicy oczekiwaliby większej ilości zdrowego i organicznego jedzenia. Największą popularnością cieszą się takie specjały jak:
- grecki jogurt
- nasionka Chia (bardzo bogate w kwasy Omega 3, na razie słabo dostępne w Polsce)
- smakowe koktajle mleczne
- woda kokosowa
- owoce morza
- słone przekąski (sól ma działanie odstresowujące)
- komosa ryżowa
Niezłe wymagania prawda? A co można znaleźć w Polsce? Głównie woda, kawa oraz słodkie przekąski, które niezbyt dobrze wpływają na dietę pracowników biurowych. Czy doczekamy się zmian w tym zakresie? Chcielibyście móc kupić pożywne i zdrowe II śniadanie w automacie?
fot.:elise/sxc.hu