Co je emeryt?

Na co stać emeryta? Czym się żywi? GUS przeprowadził stosowną analizę. Okazuje się, że podstawą żywienia emeryta jest chleb, jajka, ziemniaki i mięso.

Statystyczny emeryt w Polsce konsumuje miesięcznie:

Statystyczny emeryt prawie nie tyka ryb (0,42 kg miesięcznie) i stroni od kasz i ryżu (0,37 kg). Nie stać go też na wysokogatunkowe wędliny (0,66 kg). Do tego zużywa nieco ponad kilo cukru i jedną kostkę masła w miesiącu. Sporo emerytów gotuje i piecze – zużycie mąki to prawie kilogram na głowę.

W porównaniu do nieemeryckich gospodarstw domowych struktura koszyka żywnościowego emeryta jest dość podobna. Typowy emeryt nieco więcej słodzi i (zaskakujące) je więcej owoców. Mniej zaś spożywa ziemniaków i warzyw.

Mimo iż emeryta na jedzenie stać, to nie znaczy że nie ma finansowych trudności – aż 67% emerytów deklaruje trudność w tym, by wyasygnować pieniądze umożliwiające tygodniowy wypoczynek. 75% nie jest w stanie wymienić zużytych mebli, a 17% odpowiednio ogrzać mieszkania.

fot.:Michael Helmer/Sxc.hu