Co je emeryt?
Na co stać emeryta? Czym się żywi? GUS przeprowadził stosowną analizę. Okazuje się, że podstawą żywienia emeryta jest chleb, jajka, ziemniaki i mięso.
Statystyczny emeryt w Polsce konsumuje miesięcznie:
- ok. 4,5 kg chleba
- 4,4 kg ziemniaków
- 12-13 jajek
- wypija 3,5 litra mleka
- zjada ponad 5 kg mięsa
- i ponad 2 kg przetworów mięsnych
- oraz niecały kilogram sera
- dorzucając około 5 kg warzyw
- i 3,5 kg owoców.
Statystyczny emeryt prawie nie tyka ryb (0,42 kg miesięcznie) i stroni od kasz i ryżu (0,37 kg). Nie stać go też na wysokogatunkowe wędliny (0,66 kg). Do tego zużywa nieco ponad kilo cukru i jedną kostkę masła w miesiącu. Sporo emerytów gotuje i piecze – zużycie mąki to prawie kilogram na głowę.
W porównaniu do nieemeryckich gospodarstw domowych struktura koszyka żywnościowego emeryta jest dość podobna. Typowy emeryt nieco więcej słodzi i (zaskakujące) je więcej owoców. Mniej zaś spożywa ziemniaków i warzyw.
Mimo iż emeryta na jedzenie stać, to nie znaczy że nie ma finansowych trudności – aż 67% emerytów deklaruje trudność w tym, by wyasygnować pieniądze umożliwiające tygodniowy wypoczynek. 75% nie jest w stanie wymienić zużytych mebli, a 17% odpowiednio ogrzać mieszkania.
fot.:Michael Helmer/Sxc.hu