Chcesz osiągnąć sukces w pracy? Uważaj na to, co jesz!
O tym, by unikać niezdrowych przekąsek i batoników w pracy mówi się głownie w kontekście dodatkowych kilogramów, które przyklejają się do nas nie wiadomo kiedy (za to niezwykle szybko). Tymczasem to, co jemy i jak jemy ma wpływ nie tylko na naszą wagę, ale również na to, jak radzimy sobie w pracy. Na nasz poziom skupienia koncentracji, rozwiazywanie problemów oraz zapamiętywanie. Chcesz by praca przychodziła ci z łatwością a wyniki były znacznie lepsze niż kolegów? Zadbaj o to, co jesz!
Aby mózg pracował funkcjonalnie i równomiernie przez cały dzień, trzeba dostarczać mu odpowiedniej ilości energii oraz składników. Przede wszystkim chodzi o to, by poziom glukozy był w naszym organizmie na w miarę stałym poziomie. Jeśli zjemy batonika, nasz poziom cukru podniesie się i będziemy mieć sporo energii, ale po chwili, poziom cukru gwałtownie opadnie i będziemy zmęczeni i senni (to dlatego zazwyczaj mamy ochotę na drzemkę po obfitym posiłku). Sensowne odżywianie się w pracy to zatem:
- Dbanie o to, by przyjmować produkty o niskim indeksie glikemicznym,
- Regularne jedzenie by utrzymać podobny poziom glukozy w organizmie i zapobiec jej nagłym skokom,
- Planowanie tego co zjemy wcześniej, po to, by nie polegać na chwilowym głodzie i nie decydować się pod wpływem impulsu na niezdrowe przekąski.
- Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w białko, witaminy z grupy B i antyoksydanty.
Najlepiej w niedzielę po południu, zrobić sobie plan posiłków na cały tydzień i się go po prostu trzymać. Po 2-3 miesiącach poczujesz zdecydowaną różnicę w tym, jak łatwo przychodzi ci zmierzyć się z kolejnymi zadaniami.
źródło:enterprenuer.com