Pracownik biurowy spędza 100 godzin rocznie na parzeniu kawy
Przeciętny Brytyjczyk spędza dziennie 24 minuty pracy na przygotowywaniu herbaty i kawy w pracy. Jak łatwo obliczyć daje nam to jedynie 12,5 dnia rocznie, spędzone przy ekspresie!
Badanie, które miało zmierzyć czas jaki pracownicy poświęcają na przygotowywanie ciepłych napojów w pracy zleciła firma T6 produkująca dystrybutory do wody. Przy okazji sprawdzono też, jakie zwyczaje związane z kawa i herbatą panują w biurach.
Z badań wynika, że pracownicy przygotowują sobie codziennie przynajmniej dwa ciepłe napoje. Dość często robią kawę lub herbatę od razu dla kolegi zza biurka, ale 1 na 7 przygotowuje napoje jedynie dla siebie, nie zważając na to, czy kolega tez by coś łyknął. Zauważono również, że osoby przed 30 rokiem życia, zamiast przygotowywać kawę w biurze, wolą wyskoczyć do baru i kupić kawę na wynos.
24 minuty dziennie przy czajniku lub ekspresie brzmią jak ogromne marnotrawstwo czasu, ale pamiętajmy o tym, że rozmowy przy dystrybutorze mogą również być korzystne z punktu widzenia zadowolenia i produktywności pracownika.
Ile Wy wypijacie dziennie napojów w pracy? I czy macie w zwyczaju pytać kolegów o to czy im również coś przygotować?
źródło:dailymail.co.uk