Lunch w pracy – 5 podstawowych błędów etykiety
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz przyniesiony z domu posiłek, czy go w pracy zamawiasz, jedząc we wspólnej kuchni z innymi pracownikami warto stosować kilka podstawowych zasad etykiety. Jakie błędy popełniamy w biurze najczęściej?
Jedzenie o nieprzyjemnym zapachu
Bigos czy ryba odgrzewane w mikrofali są absolutnie zakazane!
Czekanie na innych pracowników
Jeśli jesz „grupowo” poczekaj z konsumpcją, aż wszyscy będą gotowi. Przy większej grupie osób zasadą jest rozpoczęcie jedzenia wtedy, kiedy 6 osób z grupy ma przed sobą gotowe dania (nie musisz czekać na wszystkich ryzykując, aż obiad Ci wystygnie).
Życzenia „smacznego”
Choć wydaje się nam to kulturalne, unikaj życzenia „smacznego” wszystkim dookoła, kiedy wchodzisz do kuchni. Jeśli ktoś już je, to takie życzenia jedynie mu przeszkadzają (musi przerwać, by odpowiedzieć).
Niemycie po sobie sztućców i talerzy
Zostawianie brudnych naczyń, bo „ktoś” to posprząta również nie jest przejawem dobrego wychowania.
Próbowanie z czyjegoś talerza
Zdarzają się współpracownicy, którzy chcą jedynie sprawdzić, jak smakuje cudze jedzenie. Nigdy nie wkładaj swojego widelca do czyjegoś talerza!