2 filiżanki kawy pomogą ci zachowywać się etycznie
Każdy szef, po przeczytaniu najnowszych badań opublikowanych w Journal of applied Psychology powinien wypełnić szafkę w kuchni kawą dla pracowników, by mogli ją pić bez umiaru. Okazuje się bowiem, że kawa ma tak przedziwne właściwości, że jej picie pomaga zachowywać się w pracy uczciwie.
Nie chodzi tu o żadne magiczne właściwości czarnego trunku, ale o to, że kiedy jesteśmy zmęczeni i niewyspani, to jesteśmy bardziej podatni na to, by ulec pokusie nieetycznego zachowania. A jeśli nasz szef zasugeruje jakieś nie do końca uczciwe działanie, to również mamy mniejsze szanse odpowiednio zareagować (czyli odmówić). Kiedy jednak wypijemy sobie dwie kawki i nasz poziom pobudzenia będzie wyższy, to (jak udowodniono empirycznie) wzrasta poziom naszej samokontroli i siły woli i jesteśmy bardziej skłonni oprzeć się szefowi i odmówić działania, które nie jest uczciwe (i samodzielnie go nie podejmować).
Nieetyczne zachowania, którym może zapobiec kawa, to np. chęć pójścia na zwolnienie lekarskie dla odpoczynku, kiedy jesteśmy zdrowi lub okłamanie klienta i obiecanie mu gruszek na wierzbie tylko po to, by wygrać projekt.