Na śniadanie kanapki – tak jada 87% Polaków
13 listopada, 2013
Co jesz rano przed wyjściem do pracy? Większość Polaków nie je nic, lub decyduje się na proste w przyrządzeniu kanapki. Większość, zjada śniadanie samotnie i bardzo szybko, spiesząc się o pracy. Co piąty, je śniadanie w pracy.
Tymczasem śniadanie to rzeczywiście najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam energii na cały dzień a jego regularne spożywanie pozwala dbać o linię. To również jedyny posiłek w ciągu dnia, który pozwala na drobne grzeszki żywieniowe – nadmiar kalorii i tak spalimy w ciągu dnia.
Co poza kanapkami można wybrać na śniadanie, by przełożyło się to na nasze zdrowie i dobrą linię?
- Owsianka – bogata w kwasy omega 3, potas i kwas foliowy. Niekoniecznie trzeba jeść znienawidzoną w dzieciństwie owsiankę na mleku. Można uprażyć płatki, dodać suszone owoce i podlać całość zwykłą wodą.
- Jogurt grecki z dodatkiem owoców – dostarcza i białka i węglowodanów a przy tym jest lekki dla żołądka i nie powoduje senności.
- Połówka grejpfruta – zawiera antyoksydanty i pomaga spalać nadmierne kalorie. Warto połączyć go z dodatkowym źródłem białka – np. jajkiem. Pamiętajcie tylko, że grejpfrut może wchodzić w reakcję z niektórymi lekami.
- Banan – duża ilość węglowodanów i długo uwalniającej się energii. Banany powinno się jeść jedynie rano. Zawierają dużo potasu, więc są korzystne dla osób z nadciśnieniem.
A co wy najbardziej lubicie na śniadanie?