Lunch w pracy – 5 podstawowych błędów etykiety

rp_lunch-w-firmie.jpgNiezależnie od tego czy przygotowujesz przyniesiony z domu posiłek,czy go w pracy zamawiasz, jedząc we wspólnej kuchni z innymi pracownikami warto stosować kilka podstawowych zasad etykiety. Jakie błędy popełniamy najczęściej w biurze?

1.Jedzenie o nieprzyjemnym zapachu

Bigos czy ryba jako odgrzewany w mikrofali posiłek,są absolutnie zakazane!

2.Czekanie na innych pracowników

Jeśli jesz „grupowo” poczekaj z konsumpcją aż wszyscy będą gotowi. Przy większej grupie osób zasadą jest rozpoczęcie jedzenia wtedy kiedy 6 osób z grupy ma przed sobą gotowe dania (nie musisz czekać na wszystkich ryzykując aż obiad ci wystygnie).

3.Życzenia „smacznego”

Choć wydaje się nam to kulturalne, unikaj życzenia „smacznego” wszystkim dookoła kiedy wchodzisz do kuchni. Jeśli ktoś już je, to takie życzenia jedynie mu przeszkadzają (musi przerwać by odpowiedzieć).

4.Nie mycie po sobie sztućców i talerzy

Zostawianie brudnych naczyń, bo „ktoś” to posprząta również nie jest przejawem dobrego wychowania.

5.Próbowanie z czyjegoś talerza

Zdarzają się współpracownicy,którzy chcą jedynie sprawdzić czy cudze jedzenie „nie jest mdłe” – nigdy nie wkładaj swojego widelca do czyjegoś talerza!

Jakie jeszcze błędy zdarza się popełniać waszym kolegom?