Rekrutacja śniadaniowa
Kilka dni temu pisaliśmy o rekrutacji metodą „na wino”. Restauracyjne tricki rekrutacyjne okazują się jednak stosowane znacznie częściej. Walt Bettinger, szef Charles Schwab Corporation, zaprasza kandydatów na śniadanie. Nie jest to jednak zwyczajne śniadanie.
Przed takim spotkaniem, Bettinger odwiedza restauracje i prosi o przygotowanie specjalnej scenerii – zrobienia błędów w zamówieniu i stworzenia ogólnego zamieszania.
Po zachowaniu kandydata wobec tej sytuacji, Bettinger wnioskuje o tym, jaki kandydat ma charakter. Czy będzie narzekał, czy zareaguje, czy pogodzi się ze zmianą menu. Jak będzie się odnosił do kelnera. Wg. Bettingera mówi to bardzo wiele o kandydacie, bo życie w biznesie właśnie takie jest – trzeba być gotowym na chaos, niespodzianki, nagłe zwroty akcji. Według prezesa firmy, to sposób na to, by zajrzeć również w serce kandydata, a nie tylko do jego głowy.
Jak widać, zachować trzeba się umieć w każdej sytuacji, nie tylko na oficjalnej rozmowie kwalifikacyjnej.