Jajko na śniadanie – 10 powodów za

Niegdyś uważało się, że na jajka trzeba uważać. Miały podwyższać poziom cholesterolu i ich zbyt duże spożycie miało być dla zdrowia niezbyt korzystne. Teraz jednak okazuje się, że jajko na śniadanie to bardzo zdrowy wybór.

Jajka wykazują właściwości odżywcze i zdrowotne, dlatego bardzo ważne, by uwzględniać je w naszej diecie. Zdrowe jajka można jeść ugotowane na twardo, na miękko, po benedyktyńsku, w formie jajecznicy lub omleta. Dodawaj je do sałatek i do kanapek. Wykorzystaj akcesoria do jajek, by w łatwy sposób przygotować jajeczne przekąski.

Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) uznają za zdrowe zjadanie nawet do 10 jajek na tydzień! Takie zalecenia nie różnią się zbytnio od tych głoszonych przez polskich dietetyków, którzy uważają za zdrowe zjadanie 1 jajka dziennie (7 żółtek tygodniowo, a białka prawie bez ograniczeń). Co z pozostałymi trzema, które zaleca WHO? Wliczają się jako dodatek do różnego typu ciast, placków, klusek, makaronów i panierki.

Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie jaj do 2-3 na tydzień.

Powody, dla których jajka warto jeść.

1. Cenne wartości odżywcze jajka – witaminy i składniki mineralne
Jajka to bogactwo różnych witamin i minerałów. Oprócz tego mogą pochwalić się zawartością antyoksydantów i czystą postacią białka. Witaminy zawarte w jajku to wit. A, D, E, K oraz wit. z grupy B. Wśród składników mineralnych należy wyróżnić potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen. Nie można zapomnieć również o kwasie pantotenowym. Już jedno jajko dostarcza wielu cennych dla naszego organizmu składników.

2. Skład jajka kurzego – wzorcowa postać białka
Jajko składa się z bogatego w wartości odżywcze żółtka oraz białka w najczystszej postaci. Taka postać białka sprawia, że jest bez trudu przyswajane przez nasz organizm. Kurze białko jest tak doskonałe, że służy jako wzór przy pomiarze aminokwasów zawartych w innych produktach.

Co więcej, białka jaja kurzego mogą być jedzone prawie bez ograniczeń (w przeciwieństwie do żółtek).

3. Jajka a cholesterol – wcale nie taki straszny!
Kiedyś jajka owiane były złą sławą. Uważano, że to winowajcy wysokiego poziomu cholesterolu i zalecano ograniczenie jajek do maksymalnie 2 tygodniowo. Cholesterol w jajkach jest, ale większa część to tzw. dobry cholesterol. Jajko zawiera także lecytynę, która ogranicza odkładanie się go w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

4. Dobre na odchudzanie
Osoby, którym zależy na smukłej sylwetce powinny włączyć do swojej diety jajka. To bardzo sycący pokarm. Wartość kaloryczna jednego jajka (60 g) to ok. 80 kalorii. Dieta bogata w białko pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi, uchronić przed napadami głodu i budować masę mięśniową. Jeśli zależy Ci na szczupłej sylwetce, zacznij każdy dzień od jajka, które na długo zapełni Twój żołądek.

5. Zapobiegają anemii
Spora zawartość żelaza i to w tej łatwo przyswajalnej postaci sprawia, że jajka chronią nasz organizm przed anemią. Żelazo jest potrzebne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek naszego ciała, a także do produkcji białych krwinek odpowiedzialnych za odporność. Jeśli masz zatem problemy z niedoborami żelaza, pamiętaj o jedzeniu jajek nawet w pracy.

6. Chronią oczy
Zawarta w jajkach luteina i zeaksantyna odpowiadają za zdrowie oczu. Luteina chroni narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, poprawia widzenie i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Te naturalne przeciwutleniacze chronią przed powstawaniem chorób wzroku, rozwijających się wraz z wiekiem, a w tym przed zaćmą.

7. Jajka wpływają na zdrowie układu krwionośnego
Wysoka zawartość choliny w jajku sprawia, że zmniejsza ono ryzyko chorób związanych z sercem i układem krwionośnym. Cholina pomaga w rozkładzie homocysteiny, aminokwasu, który uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych, ułatwiając w ten sposób osadzanie się cholesterolu w naczyniach. Jajka chronią nasz organizm przed zawałem mięśnia sercowego, chorobą wieńcową, miażdżycą, a nawet udarem mózgu.

8. Poprawiają pamięć
Zawarta w jajkach cholina nie tylko chroni przed chorobami sercowymi, ale wpływa pozytywnie również na układ nerwowy. Buduje neurony i komórki glejowe w mózgu – przyczynia się do lepszego przepływu informacji, a co za tym idzie poprawy zapamiętywania i odtwarzania informacji. Poprawia koncentrację i zapewnia nam lepszą wydajność umysłową. Koniecznie przemyć je do dziecięcej diety.

9. Wzmacniające właściwości jaj
Jajka wykazują również zdrowotne właściwości w przypadku naszych mięśni, kości i zębów. Pełnowartościowe białko to budulec tkanki mięśniowej, a zawarta w jajkach witamina D wpływa na prawidłowe przyswajanie wapnia, a co za tym idzie – przyczynia się do wzmocnienia kości i zębów. Zajadaj więc jajka na twardo i miękko oraz omlety z dodatkiem warzyw.

10. Jajka kurze i ich właściwości upiększające
Witaminy, minerały i aminokwasy zawarte w kurzych jajkach sprawiają, że jajko nie tylko wpływa pozytywnie na nasz organizm od wewnątrz, ale również od zewnątrz! Jajka wykazują właściwości poprawiające kondycję włosów, paznokci i skóry. Roztrzepane za pomocą rózgi do jajek i nałożone na 20 minut na włosy sprawi, że staną się lśniące i wzmocnione. Zarówno jedzenie jajek, jak i stosowanie jajecznych maseczek przyniesie efekt

Źródło: Anna Jankowiak, garneczki.pl