60% Polaków przychodzi do pracy z lunchboxem

lunch w firmie1 460x307 60% Polaków przychodzi do pracy z lunchboxemW porównaniu do mieszkańców USA i Europy zachodniej jesteśmy prawdziwymi tradycjonalistami jeśli chodzi o jedzenie w pracy. Zamiast modnych lunchów na mieście wybieramy jedzenie przyniesione z domu w lunch boxie.

Z ostatnich badań opublikowanych w newserii, aż 60% pracowników do pracy przychodzi z lunch boxem, czyli plastikowym pojemnikiem z gotowym do odgrzania bądź konsumpcji daniem. Najczęściej jest to po prostu zwykły obiad (typu kasza z mięsem czy schabowy z kartoflem), ale często zdarzają się też sałatki lub inne modne obecnie specjały. 15% nie je nic. Przez całe 8 godzin. To dość niezdrowa opcja, która przez spadek poziomu glukozy w organizmie może też powodować spadek efektywności pracy. 12% zamawia obiad na mieście (albo wchodzi na lunch). Dlaczego tak mało (w porównaniu z zachodem?) bo nadal jest to dla nas dość droga opcja. Za obiad w restauracji trzeba zapłacić 15 – 20 zł, a to jest zazwyczaj więcej niż godzina pracy. Nieco za dużo jak na naszą kieszeń. 8% osób korzysta z usług dostawców, którzy przywożą jedzenie do biura. Co ciekawe, obecnie nie jest to już aż tak niezdrowa opcja jak dawniej – można zamówić sobie naprawdę zdrowy zbilansowany posiłek. Niestety porównywalnie duża grupa (8%), zamiast sensownego posiłku podjada paluszki, batoniki i inne snackowe przekąski, które nie pozostają bez wpływu na nadwagę i choroby krążenia.

A wy co jecie?