Praca dla gotujących babć

Kto gotuje najlepiej na świecie. Pascal? Gordon Ramsay? Nie! Dla każdego z nas jest jedna osoba, która zawsze gotowała najlepiej! Nasza własna babcia! Dlatego właśnie pewna restauracja w Nowym Jorku postanowiła zamiast profesjonalnych i znanych szefów kuchni zatrudnić po prostu babcie!

Restauracja zatrudniająca babcie to Enoteka Maria. Jej właściciel wpadł na ten pomysł 12 lat temu, kiedy w wyniku dość nieszczęśliwego zbiegu zdarzeń, w dość krótkim czasie stracił babcię, mamę i siostrę. Zatrudnił wtedy  starsza kobietę z rodzinnych Włoch, co po prostu podtrzymywało go na duchu. Okazało się jednak, ze klienci kochają domowe, babcine jedzenie.

Obecnie, restauracja zatrudnia ponad 30 babć z różnych części świata  w tym z Palestyny, Czech, Nigerii czy Argentyny. Każda z nich gotuje swoje tradycyjne potrawy a dzięki temu restauracja przyciąga osoby różnych narodowości – bo każdy emigrant chce przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa.

 

Jeśli zatem nasze emerytury będą rzeczywiście tak ubogie jak się spodziewamy  i do tego zakaz pracy zostanie uchwalony, to może – dla tych przyszłych babć, które kochają gotować, Enoteka Maria będzie rozwiązaniem?