Czy pracujesz w „biurowej kulturze słodyczy”?

bun 268237 640 Czy pracujesz w „biurowej kulturze słodyczy”?Obowiązkowe ciasto na urodziny, cukierki w recepcji, ciastka jako nagroda za firmowy sukces – w niektórych biurach słodycze są na porządku dziennym. Kupuje się je (i zjada) przy każdej okazji. W takich firmach króluje nadwaga i próchnica.

Zdaniem prof. Nigela Hunta z Wydziału Chirurgii Stomatologicznej Królewskiego College’u Chirurgów z Wielkiej Brytanii, w niektórych biurach panuje „słodka kultura” – czyli częste fundowanie sobie słodkości z byle okazji. W takich miejscach rozwija się nadwaga pracowników oraz próchnica (bo jakby nie patrzeć, większość z nas nie myje w czasie pracy zębów – po ciasteczku bakterie mogą zatem swobodnie rozwijać się do wieczora).

Co zrobić, jeśli w Twoim biurze panuje kultura słodkości? Nawyków całego biura raczej nie zmienisz. To, co możesz zrobić, to mieć zawsze w szufladzie szczoteczkę do zębów i ćwiczyć silną wolę w odmawianiu. A zamiast słodyczy – na swoje urodziny – przynieść owoce.