Ograniczanie konsumpcji kawy – dla zdrowia pracowników

rp_mowa-ciała.jpgWiele firm coraz mocniej inwestuje w zdrowie pracowników – to już nie tylko dodatkowe ubezpieczenia medyczne lub karty na siłownię ale również akcje spotkań z dietetykiem, premie za rzucanie palenia czy organizowanie drużyn sportowych w ramach firmy. Poza promocją zdrowia firmy chcą też zmniejszać negatywne nawyki żywieniowe – np. ograniczać spożycie kawy.

Jak jednak kontrolować to, ile kaw wypił pracownik? I na to znaleziono sposób – automaty vendingowe z chipem RFID. Każdy pracownik, który chce napić się kawy, musi przyłożyć do automatu swoją kartę (np. tą której używa przychodząc do pracy by odznaczyć obecność). Karta wyposażona jest w chip RFID i ma zapisany limit kaw przysługujących pracownikowi. Jeśli pracownik będzie chciał wykorzystać kawę „ponad limit” automat po prostu mu jej nie wyda.

Co sądzicie o takim „prozdrowotnym” działaniu firm – czy to już nie za duża ingerencja w nasze zdrowie? Czy firma ma prawo decydować o tym, ile kaw dziennie wypijesz?