Stres zwiększa chęć nagrody, ale nie wpływa na przyjemność z jej zdobycia

degustator czekolady2 Stres zwiększa chęć nagrody, ale nie wpływa na przyjemność z jej zdobyciaKiedy jesteśmy pod wpływem stresu, mocniej walczymy o to, by osiągnąć nasz cel – naszą nagrodę. Czy jednak mamy z niej większą radość niż ludzie, którzy zdobywają ją bezstresowo? Okazuje się, że nie. Zatem – nie ma sensu się stresować!

Naukowcy z Uniwersytetu w Genewie odkryli, że osoby będące pod wpływem stresu są w stanie więcej zrobić, by osiągnąć nagrodę – na przykład w postaci tabliczki czekolady. Kiedy jednak już ją zdobędą, to wcale nie smakuje ona lepiej niż czekolada, którą zjedzą osoby, które zdobyły ją mniejszym wysiłkiem emocjonalnym.
Do tej pory sądzono, że stres wpływa na postrzeganie przez nas przyjemności z osiągniętego sukcesu (czyli otrzymania nagrody). Kiedy bardzo czegoś chcemy, a zdobycie tego wymaga sporego wysiłku (i generuje spory stres), to zdobycie celu powinno nas bardziej ucieszyć. Nic takiego jednak – według badań – nie ma miejsca. Przynajmniej jeśli chodzi o proste przyjemności, takie jak odczuwanie zadowolenia po zjedzeniu smakołyku. Jeśli zatem wierzysz, że Twoja stresująca praca, przyniesie ci owoce, które cię bardziej ucieszą, to lepiej zadbaj o swoje zdrowie i znajdź mniej stresującą pracę – z wypłaty będziesz cieszyć się tak samo.

źródło:eurekalert.org