Przerwa na kawę dla redukcji stresu

Kuchnia to niemalże najważniejsze miejsce w każdej firmie. To tu plotkujemy, wymyślamy niestandardowe pomysły, a niekiedy romansujemy. Dla kawoszy, najważniejszym punktem kuchni jest ekspres. Pracodawcy niekiedy martwią się tym, że pracownicy na kawę marnują za dużo czasu. Jak się jednak okazuje, nie jest to czas tak naprawdę zmarnowani. Naukowcy dowodzą, że przerwa na kawę redukuje u pracowników stres. A pracownik niezestresowany to pracownik bardziej efektywny.

Badanie nad wpływem przerwy na kawę na redukcję stresu przeprowadzili Duńczycy. Podczas przerw na kawę pracownicy mogli rozmawiać o czym chcieli – najczęściej dzielili się frustracjami związanymi z pracą. Mierząc następnie poziom stresu u takich pracowników (oraz dla porównania wśród tych, którzy przerwy na kawę nie mieli) okazało się, że kawosze odczuwali mniejszy stres związany z pracą. Nie jest to oczywiście efekt wypicia kawy, tylko tego, że można było z kimś porozmawiać i dać upust emocjom.

Jeśli jednak Twój szef narzeka na to,że wiecznie widzi cię przy ekspresie, pokaż mu ten artykuł lub powiedz, że robisz to dla zachowania efektywności w pracy. Może nie uwierzy, ale spróbować warto.

źródło:medicalnewstoday.com