W gastronomii owłosienie twarzy niezbyt korzystne

Pracujesz w gastronomii? A dokładnie się golisz? W zwodach, które mają kontakt z jedzeniem, lepiej nie nosić brody i wąsów. Badania wykazują, że klienci tego nie lubią.

Broda oraz wąsy nie są pożądane na stanowiskach pracy, które mają kontakt z żywnością. Wynika to z tego, że wielu klientom wydaje się, że kucharzowi próbującemu dania, jakieś resztki z wąsów mogły skapnąć z powrotem do garnka. Dość potworna myśl prawda?

Gastronomia to jednak nie jedyne miejsce pracy w którym broda i wąsy nie są mile widziane. Nie przepadają też za nimi w zawodach, które wymagają częstych kontaktów z klientem. Dlaczego? Otóż owłosienie twarzy zakrywając nam usta i zmniejszając widoczną mimikę twarzy powoduje, że trudniej zdobyć zaufanie klienta. Nie mamy pewności co pokazuje owłosiona twarz naszego rozmówcy, więc dla pewności nie ufamy mu. Efekt? Mniejsza ilość zadowolonych klientów i zamówień.

Jeśli zatem szukasz pracy, lepiej się ogól, ewentualnie pozostaw schludny, delikatny zarost. A kiedy już pracę zdobędziesz, zapuść wąsy – bo wąsacze podobno zarabiają więcej.

Tagi: