Fluktuacje w gastronomii

Kończą się wakacje, a wraz z nimi powoli zamykane będą ogródki kawiarni, knajpek i restauracji. Oznacza to dla właścicieli mniejszą ilość klientów i mniejsze zyski oraz…mniejsze zapotrzebowanie na pracowników. Na szczęście, dla wielu pracowników redukcja etatu nie jest problemem, wielu wakacyjnych pracowników to studenci i uczniowie, którzy przez wakacje zarabiali na studia. Oni, odchodzą z pracy bez żalu, czasem pozostawiając zbyt wiele pustych wakatów.

Jest to spora szansa dla tych, którzy na pracę za barem czy na kuchni chcą się załapać. Koniec września i początek października będzie bowiem czasem, w którym bary i restauracje będą ustalać swój skład na przyszłe miesiące. Jeśli więc studiujesz zaocznie i potrzebujesz dorobić – warto rozważyć właśnie tą branżę – choć w czasie „poza wakacyjnym” nie warto liczyć na oszałamiające napiwki ani zbyt wysokie pensje.

Jakie prace można wykonywać w gastronomii nie mając doświadczenia?