Być kelnerem w Japonii

Nie tak dawno pisaliśmy o zatrudnieniu makaków na stanowisko kelnerów w jednej z Japońskich restauracji. Pojawiła się wtedy kwestia napiwków które w przypadku małpek były znacznie wyższe. Okazuje się, że nie jest to niczym dziwnym, bowiem w Japonii kelnerzy nie otrzymują napiwków. Założenie jest proste – kelner otrzymuje pensję, nie uchodzi więc dopłacać mu do niej. W wielu miejscach dawanie napiwków może zostać odebrane jako próba obrazy poprzez danie czegoś na kształt jałmużny.
Jednym słowem, jeśli myśleliście o emigracji do Japonii, nie decydujcie się na stanowisko kelnera czy barmana. Korzyści z tego zawodu nie ma aż takich jak u nas.

źródło: japansugoi.com

Dodaj komentarz

One Response to “Być kelnerem w Japonii”

  1. jarek says:

    “Korzyści z tego zawodu nie ma aż takich jak u nas.” – ??????? a Polacy to niby walą napiwki aż się kelnerowi w głowie kręci…..??